Ülkemiz genelinde meteorolojik kuraklık yanında tarımsal kuraklığında oluştuğu bu dönemde, kuraklığın olası etkilerini asgari seviyeye indirebilmek için bazı önlemlerin alınması gerekmekte olup; Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan '' Yem Bİtkileri Üretiminde Olası Kuraklığa Karşı İllerin Alabileceği Önlemler '' belirtilmiştir.
- Hayvan sahiplerini etkin olarak çayır ve mera kullanımına yönlendirmek.
- Çiftçilere yem bitkisi önemini ve tarımının öğretilmesi için tarımsal yayım araçlarının kullanılarak, çiftçi günlerinin tertiplenmesi.
- Hayvan beslemede silajın önemi ve avantajları anlatılarak silaj yapımına çiftçilerin teşvik edilmesi.
- Çiftçilerimize kaliteli kaba yem üretimi, niteliğinin korunması,depolanması ve hayvan beslemede kullanımı gibi konularda teknik elemanlarca bilgilerin verilmesi.
- Olası kuraklığa karşı hazırlıklı olmak için yem tedariği bulundurma konusunda çiftçilerin bilgilendirilmesi.
- Uygun bölgelerde silajlık mısır, sorgum, sudan otu melezi, fiğ, yem bezelyesi gibi bitkilerin silaj ve kuru ot üretimi amaçlı olarak ikinci üretim yapılması yönünde çiftçilerin bilgilendirilmesi.
- Kuraklığa dayanıklı çok yıllık bitkilerden korunga ekimi konusunda çiftçilerin bilgilendirilmesi.
- Uygun olan tüm bitkilerin anız ve hasat artıklarının azami düzeyde kuru ot ve saman olarak değerlendirilmesi konusunda çiftçi eğitimlerinin düzenlenmesi.
- Anızların yakılmasının önlenmesi ve uymayanlara cezai işlemlerin uygulamaya geçirilmesi.
- Parseli yakınında su kaynağı bulunan çiftçilerin ekili ürünlerinin ekonomik bir şekilde su kaynağı kullanımının sağlanması.