Tarım ve Orman Bakanlığı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından su kaynaklarındaki nesli tehlike ve baskı altında olan türlerin desteklenmesi, farklı nedenlerle zarar gören su ürünleri stoklarının takviyesi amacıyla 2016 yılından itibaren “Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi” uygulanmaktadır.
Balıklandırma projesiyle; sucul biyolojik çeşitliliğimizin korunması, zenginleştirilmesi ve stokların takviye edilmesi, sürdürülebilir kullanımının sağlanması, balıkçılarımızın gelirlerinin artırılması, endemik ve nesli tehlike altında olan türlerin korunması amaçlanmaktadır.
Nesli tehlikedeki balıklardan olan mersin balıklarının korunması, son yıllarda dünya çapında önem taşıyan bir konu haline gelmiştir. Kısa bir süre öncesine kadar geniş alanlarda yayılış gösteren mersin balıkları, günümüzde yalnızca sınırlı alanlarda küçük popülasyonlar halinde kalmıştır. Mersin balıklarının nesillerinin devamının sağlanması için çeşitli koruma stratejileri uygulanmaktadır. Bunlar arasında uluslararası anlaşmalar ve sözleşmeler (av yasakları ve kota uygulamasına yönelik), stok takviyesi çalışmaları, üreme alanlarında rehabilitasyon ve restorasyon çalışmaları sayılabilir. Bunların dışında uluslararası ve ulusal sivil toplum kuruluşları tarafından mersin balıkları hakkında kamuoyuna yönelik bilgilendirme ve bilinç artırma faaliyetleri yürütülmektedir. Araştırma kurumları tarafından ise mersin balıklarının biyolojisi, ekolojisi, yapay üretimi, yetiştiriciliği ve mevcut koruma stratejilerinin değerlendirilmesine yönelik bilimsel çalışmalar yapılmaktadır. İlimizde de mersin balığının stok takviyesi amacıyla balıklandırılması yapılmaktır. Mersin balığı anadrom balıklar grubunda yer almaktadır. Sakarya Nehri mersin balıklarının doğal üreme alanlarını oluşturur. İlimizde de Mersin Balıklarının neslinin korunması amacıyla Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi kapsamında ile İlimiz Karasu ilçesi, Tuzla Mevkiinde Sakarya Nehri’ne 5.000 adet mersin balığı yavrusu markalanarak bırakılmıştır. Mersin balığının avlanması kesinlikle yasaktır.
Mersin Balığının (Karaca) Sakarya Nehri’ne bırakılmasına, Tarım İl Müdürümüz Ali Ulvi ÖZERDEM, Karasu Belediye Başkanı İsak SARI, Liman Başkanı Gökhan PEKER, İlçe sivil ve siyasi kuruluşların katılımlarıyla gerçekleştirilmiştir.
Ayrıca balıklandırma projesi kapsamında 2023 yılında; İlimiz göl ve göletlerine 399.000 adet yavru sazan balığı bırakılmıştır. Yine geçen yılda İlimiz göletlerine 63.000 sazan yavrusu bırakılmıştır. Müdürlüğümüzce her yıl ihtiyaç duyulan göl ve göletlere balıklandırma çalışmaları devam edecektir.