T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Kocaali ’Fındık Entegre Mücadelesi’’ teknik destek projesi Doğu Marmara Kalkınma Ajansı tarafından onaylandı.

Yayın Tarihi : 30.01.2019

Kocaali İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce hazırlanan ''Fındık Entegre Mücadelesi'' teknik destek projesi MARKA (Doğu Marmara Kalkınma Ajansı) tarafından onaylandı.

Kocaali İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce hazırlanan ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) desteğiyle finanse edilecek olan ''Fındık Entegre Mücadelesi'' teknik destek projesi TR42/18/TD/0264 proje kodu ile 26 proje içerisinde destek almaya hak kazandı.

İmza onay törenine proje uygulayıcısı Kocaali İlçe Tarım ve Orman Müdürü Volkan YALIM katıldı.

Kocaali İlçe Tarım ve Orman Müdürü Volkan YALIM hazırlamış olduğumuz Teknik Destek Projesinde Profesör veya doçent seviyesinde konunun uzmanı bir akademisyen hocamızın anlatımı ile son yıllarda ilçemizde popülasyonunda artış gözlenen ve zarar eşiğine ulaşan Amerikan Beyaz Kelebeği (Hyphantria Cunea) başta olmak üzere Fındık Hastalık ve Zararlılarını çiftçilerimizin tanımaları, mücadele zamanı, şekli, yöntemi gibi teknik konularda bilinçlendirilmesi amaçlanmaktadır. Bunun yanında projemiz ile üretimde verimi olumsuz etkileyen hastalık ve zararlıların ekonomik zarar eşiğinin altında tutulması ile üretim kaybının önlenmesi ve daha sağlıklı ürün elde edilmesinin sağlanması. Sağlıklı ürün elde edilmesi ile kalitenin arttırılması ve Zirai Mücadelenin tekniğine uygun, yeterli dozda ve uygun zamanda yapılması ile kalıntı sorununun giderilmesi. Bitkisel üretimde kullanılan insektisit ve pestisitlerin doğru bitkiye ve doğru dozda uygulayarak doğal düşman popülasyonlarının sabit kalması veya arttırılmasının sağlanması. Bölgemizde popülasyonunu arttırmış olan hastalık ve zararlıların çıkış zamanları ve üreme dönemlerinde bahçelerin bulaşıklık durumunun kontrol edilmesi (Yeterli bilgiye sahip çiftçi tarafından). Fındık üretiminde verim kaybına neden olan hastalık ve zararlıların çiftçi tarafından tanınması ile periyodik olarak kontrollerinin çiftçi tarafından yapılır hale gelmesi ve ilerde tecrübeli bir fındık yetiştiricisi olmasına katkıda bulunulması hedeflenmektedir.