T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

III.Tarım ve Orman Şurası Ön Hazırlık Toplantısı Gerçekleşti.

Yayın Tarihi : 31.07.2019

Tarım ve Orman Bakanlığın kısa, orta ve uzun dönem stratejilerinin belirlenmesine katkı sağlamak ve Türkiye'nin en geniş katılımlı sektör istişare platformu olması hedeflenen, III. Tarım Orman Şûrası için Sakarya Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda Sektör/Paydaş/Kurum Ön Hazırlık Açılış Toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıya Vali Yardımcısı Erdoğan ÜLKER, İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet ERDEMİR, Orman Bölge Müdürü Okan KURŞUN, Meteoroloji Bölge Müdürü Ahmet KOCAMAN, Sakarya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Ali Şener BAYRAKTAR, Sakarya Ticaret Borsası Başkanı Adem SARI, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odasını temsilen Yönetim Kurulu Üyesi Erhan FİDAN ile birlikte tarım paydaşı kurum, kuruluş müdür ve temsilcileri, şube ve ilçe müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının başkan ve temsilcileri ile üreticilerimiz katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan Şura Ön Hazırlık Toplantısı Sakarya İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet ERDEMİR'in açılış konuşmaları, Orman Bölge Müdürü Okan KURŞUN, Meteoroloji Bölge Müdürü Ahmet KOCAMAN'ın şura ile ilgili konuşmalarıyla devam etti.

Açılış konuşmasını yapan Sakarya İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet ERDEMİR konuşmasında;

Nüfus artıyor, bununla birlikte sanayileşme ve kentleşme de artıyor ve bu durum tarım alanlarına baskı oluşturuyor. Bu nedenle ilimizin en önemli kaynaklarından biri olan verimli arazilere sahip çıkmanın önemi her geçen gün daha belirgin hale geliyor. Bu amaçla ilimizde 5 bölge Büyük Ova olarak belirlenmiş ve tarımsal sit olarak koruma altına alınmıştır. Ayrıca bu ovalarda arazi toplulaştırması yapılarak verimliliğin arttırılması sağlanacaktır.

Tarım ve gıda sadece Bakanlığımızın sorumluluğunda olan bir konu değil, tüm paydaşların, tüm yaşayanların ortak sermayesidir. Arazi kullanım planlaması başta olmak üzere arazilerimizi tarım dışı kullanma noktasında da önemli çalışma yapmamız gerekiyor. 1400 metreküp kişi başı düşen su kaynağımız var, su zengini bir ülke değiliz. O nedenle suyu da önümüzdeki dönemlerde daha dikkatli kullanmak mecburiyetindeyiz.

Bakanlığımızın kısa, orta ve uzun dönem stratejilerinin belirlenmesine katkı sağlamak amacıyla yapılacak olan ve Türkiye'nin en geniş katılımlı sektör istişare platformu olması hedeflenen, III. Tarım ve Orman Şûrası 15 yıl aradan sonra Ekim ayında gerçekleştirilecek Şûra'ya kadar geçecek sürede 21 adet çalışma grubu oluşturuldu. Öğretim üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Bakanlığımız personelleri ve Bakanlığımız harici diğer kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar olmak üzere, toplamda 882 kişi görev alacak ve tarıma dair 25 yıllık yol haritasını belirlenecek. Şûra sonucunda, alınacak kararlar ve oluşturulacak olan sonuç bildirgesi, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan katılımı ile yapılacak özel programla kamuoyu ile paylaşılacağını ifade etti.

Daha sonra bir konuşma yapan Vali Yardımcısı Erdoğan ÜLKER konuşmasında; Tarımın çok stratejik bir sektör olduğunu, İnsanın beslenmesi ve neslinin devam etmesi için tarım ürünlerine dolayısıyla üreticilerimize ihtiyacımız bulunmaktadır. Sakarya'nın sahip olduğu zenginliklere değinerek insanlık için ilk ana unsurun gıda maddesi olduğunu ve Sakarya'nın gıda üretimi noktasında kendini ispatlamış durumda olduğunu belirtti. Mahallelerimizdeki üreticilerimizin köylerde üretime devam etmeleri için desteklenmeleri gerektiğini, tarım arazilerinin korunması için tüm vatandaşlarımızın duyarlı olması konularında uyarılarda bulundu. Sakarya'nın Tarımını daha ileriye taşıyabilmek için düzenlenen bu toplantının önemine vurgu yaptı. Her vatandaşımızın görüşlerini rahatlıkla Tarım ve Orman Bakanlığının http://sura.tarimorman.gov.tr adresinden Bakanlığa doğrudan iletebileceğini söyledi. İlimizde düzenlenen şura ön hazırlık toplantısının Ülkemize ve Sakarya'mıza hayırlı olması temennilerinde bulundu.

Sakarya Orman Bölge Müdürlüğü ile Sakarya İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün sunumlarının ardından Vali Yardımcısı Erdoğan ÜLKER Başkanlığında oluşturulan platformda sektörün tüm kesimlerinin görüş ve önerileri alınarak raportörler tarafından kaydedildi. Raportörler tarafından kaydedilen ve Sektör/Paydaş/Kurumların bildirdiği görüşleri içeren rapor İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce derlenerek Bakanlığımıza gönderilecektir.